Szabályzat

Általános információk

A versenyre olyan munkákat várunk, amelyek a korábbi Bolyai Makettépítő Kupákon még nem lettek nevezve. A versenymunkákat csak a készítőjük nevén lehet benevezni. A versenyzők korlátlan számú makettet nevezhetnek. Ezektől függetlenül a kiállításra minden alkotást szívesen várunk.

Makettek leadása

2018. október 6-án 9 órától 12 óráig lehetséges.

Előnevezni az Interneten is lehet.
Minden olyan versenymunkához kérjük dokumentáció leadását, ami feljavított, bontott makettet, egyedi, kísérleti típust, típusátépítést, különleges festésmintát jelenít meg. A dokumentáció lehet nyomtatott és elektronikus formátumú, kereskedelmi forgalomban beszerezhető vagy magángyűjteményből származó referenciaanyag egyaránt. A dokumentáció leadásának ténye a nevezésnél regisztrálásra kerül, nagy értékű, nehezen pótolható referenciaanyagnál (könyv, folyóirat, CD/DVD, fénykép, stb.) külön elismervénnyel is, amellyel az eredményhirdetést követően visszakapható a szóban forgó dokumentáció. Közös munka esetén kérjük feltüntetni minden építő nevét. Ennek elmulasztása kizárást von maga után!

A makettek besorolása

A zsűri a kategóriák további bontásának vagy összevonásának, indokolt esetben adott versenymunka más kategóriába történő átsorolásának, illetve a versenyből történő kizárásának jogát fenntartja. Utóbbi történhet az előírttól eltérő ligában (hobbi, profi) és/vagy korcsoportban önhibából történt nevezés, illetve kegyeletet, jóízlést sértő alkotás esetén. A versenymunkák számának tekintetében egy kategóriában minimálisan öt alkotás szükséges a kategória indításához. Ennél kevesebb nevezett munka esetében a kategória összevonásra kerül egy hasonló paraméterekkel rendelkező kategóriával. Adott kategória további bontására abban az esetben kerül sor, ha azt a zsűri indokoltnak tartja. Azon új generációs készletekből összeállított maketteket, amelyek dobozai gyárilag tartalmaznak egyébként feljavítónak minősülő alkatrészeket (nagyméretű fémmaratás, esztergált fém lövegcső, fém vontatókábel, stb.) és ezek beépítésre is kerültek; a jelentős mértékű, dokumentáció alapján, saját építésben kivitelezett feljavításokat, bontást tartalmazó munkákat, illetve a teljesen saját építésű alkotásokat az adott szekciók feljavított, bontott kategóriáiban kell nevezni, ha ilyen meg lett hirdetve. Ezen kívül minden gyári készlet segítségével elkészített feljavítást és/vagy bontást tartalmazó versenymunkát is itt kell nevezni.

A Profi ligában minden olyan versenyző szabadon indulhat, aki elfogadja a versenyszabályokat. Annak, aki az adott kategóriában mesterlevéllel rendelkezik, illetve a 2010-2017. évi Szolnoki makett verseny mester ligájában arany, ezüst, bronz érem helyezést ért el; vagy a felnőtt hobbi ligában arany érem helyezést ért el, és pontszáma meghaladta a 80%-ot; a 2010-2017. évi Mosonmagyaróvári makett verseny bármelyik felnőtt korcsoportban arany, ezüst, bronz érem helyezést ért el; a 2008-2017. évi Bolyai makett verseny profi ligájában bármely kategóriájában arany, ezüst, bronz érem helyezést ért el; vagy a felnőtt hobbi ligában arany érem helyezést ért el, és pontszáma meghaladta a 80%-ot, a profi ligában kell indulnia. Ettől csak abban az esetben térhet el, ha nem a mesterlevelet vagy érmet, illetve első helyezést elért munkája szekciójának megfelelő makettel szeretne indulni és ez nem ért el helyezést a fenti versenyeken. Tehát egy repülő mesterleveles szabadon indulhat a Hobbi liga harcjármű szekciójában, stb.

A Hobbi ligában, a korcsoportjának megfelelő kategóriákban minden olyan makettező szabadon indulhat, aki nem tartozik a Profi ligában indulásra kötelezettek körébe és elfogadja a versenyszabályokat. Továbbá a Hobbi liga korcsoportjai felfelé nyitottak, vagyis aki a korcsoportjánál magasabb korcsoportban szeretne indulni, az megteheti.

Zsűrizés

18 év alatti korcsoportok: szemrevételezés, nincs mesterlevél
Felnőtt korcsoport, hobbi kategóriák: súlyozott pontozás vagy szemrevételezés nincs mesterlevél
Felnőtt korcsoport, mester kategóriák: súlyozott pontozás, nincs mesterlevél

A nevezés lezárását követően kezdetét veszi a zsűrizés, ami nem nyilvánosan zajlik. Kérésre, ha az adott zsűri csapat beleegyezik, rövid időre a zsűri mellé lehet ülni.

Szemrevételezéses zsűrizés: A zsűri tagjai szemrevételezéssel kiválasztják a legjobbnak ítélt versenymunkákat (lehetőségekhez mérten legalább ötöt), majd felállítják az érmek szerinti sorrendet. Ha az adott kategória felhozatala megkívánja, akkor ennél több alkotás is értékelésre kerül, akár az adott kategória összes makettje. Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, a zsűri döntése alapján. Egy kategóriában egy versenyző csak egy díjat kaphat.

Pontozásos zsűrizés: A zsűri tagjai szemrevételezéssel kiválasztják a legjobbnak ítélt versenymunkákat (lehetőségekhez mérten legalább ötöt), majd ezeket lepontozzák. Ha az adott kategória felhozatala megkívánja, akkor ennél több vagy kevesebb alkotás is értékelésre kerül, akár az adott kategória összes makettje. Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, az elért pontszámok alapján. Egy kategóriában egy versenyző maximum két díjat kaphat. A pontozólapok az eredményhirdetést követően megtekinthetőek, illetve másolatot kérhetnek belőlük a versenyzők. A verseny után a pontozólapokat nem őrzik meg a szervezők, vagyis a későbbi megtekintésre nincs lehetőség.

Súlyozott pontozás: Bizonyos kategóriákban a kiválasztott maketteket pontozó lapokkal értékeli a zsűri. Az értékelés meghatározott szempontok alapján történik, amelyek különböző súllyal számítanak bele a végső eredménybe. Minden munka maximum 100 pontot érhet el. Ez a szám a zsűri döntése alapján csökkenhet. Az elért végeredmény a maximálisan elérhető és az elért pontszámok százalékos különbsége. A többiben megegyezik a pontozásos zsűrizéssel.

Óvás

2018. október 6-án, az eredmények kifüggesztését követően,(16:00 óra) 16.30-ig nyílik mód az óvásra, 5000-Ft kaució ellenében. Elbírálását háromfős bizottság végzi, amelynek tagjai a zsűri elnök, az érintett szekció egy zsűritagja és a főszervező. Ha a bizottság megállapítja az óvás jogosságát, akkor az eredmény módosításra kerül, és a kaució visszajár.

Azon versenyzők, akik az óvás ideje után kétségbe vonják az eredmények jogosságát, tisztaságát, esetleg a zűri szakmai hozzáértését kritizálják (bármilyen internetes fórumon, vagy élőszóban), az etikai bizottság döntése alapján eltiltásra kerül a további versenyzéstől a Bolyai Makett Klub Egyesület által szervezett összes rendezvényen.

Díjazás

A kategóriákban arany, ezüst és bronz érem díjak kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, a zsűri döntése vagy az elért pontszámok alapján, de az adott kategórián belül egy versenyző maximum két díjat kaphat. Minden díjazott oklevelet is kap. Ezen kívül szponzori és márkadíjak is szerepelnek az elismerések között, amiket a felajánlók vagy a szervezők döntése alapján adnak ki. A “Best of show” díjat a Bolyai Makett Klub Egyesület tagjai által kiválasztott alkotás kaphatja, javaslategyenlőség esetén a zsűri elnök döntése alapján.

Makettek visszaadása

Kizárólag az eredményhirdetést követően, kis csoportokban, felügyelet alatt, a nevezésnél kapott igazolószelvények ellenében. Aki elveszti, vagy nem hozza magával az igazoló szelvényt, csak azután veheti át a makettjét, ha minden más makettet már átvettek.